onsdag 30. april 2014

Fotobonanza i Yellowstone og Arches Nasjonalpark!

                                      
                                        Inngangen til Yellowstone Nasjonalpark, verdens første:)


Det har aldri vært så vanskelig å velge ut bilder å legge ut som i dag. Naturen overgår seg selv:) Etterhvert blir man nesten blasert og trenger en pause- der springer det enda en Bison liksom...

Men bisoner i snø får man ikke sett i høysesongen ;-)

Siste dag i Yellowstone brukte vi til å se Grand Canyon of Yellowstone og flotte fossefall.Vi fikk også se flere bevis på at vi virkelig kjørte og vandret rundt oppå en gigantisk supervulkan.Været skiftet mellom snøkav og strålende sol. Kulden og snøen gjorde at det var få muligheter for hiking, men vi fikk sett både flotte Tower falls og attraksjonenen Grand prismatic spring og Old Faithfull geysir. Kontrastene mellom det dampende vannet fra varme kilder og geysirer og det kalde snøværet gjorde at det hele ble ganske magisk rett og slett.




Fantastisk utsikt over Grand Canyon of Yellowstone!

En strek i regningen var imidlertid at Grand Prismatic spring, som er som en stor innsjø med dampende varmt vann i alle regnbuens farger, ble helt skjult av all vanndampen. 




Et hot tips er å ta en tur opp i høyden for å se den ovenfra, men det var ikke mulig så tidlig i sesongen,
                                               
                                                    Stengt:(
                                         Det var kaldt ved Old Faithfull!!


I deler av parken var det nesten som å være på en annen planet:

Månelandskap

Eva ved Grand Prismatic Spring

Er vannet i elva varmt eller kaldt?



Vi gikk litt amok i suvenirbutikkene i Yellowstone også, noe som hjalp på oversikten over hvilke dyr vi faktisk har sett:

GRIZZLY, Pronghorn (antilope), White-tailed Deer, Elk (litt mindre og lysere i pelsen enn elgene vi har i Norge og hvit rompe), American BISON, Least Chipmunk, Uinta Ground Squirrel, Osprey, Swainson´s Hawk (tror vi), Canada Goose, Ravn og Blue Mountain Bird.

Moro:)


Søndag kveld dro vi videre mot Arches nasjonalpark. Denne gangen hadde vi heldigvis tidsforskjellene på vår side når vi kjørte inn i enda en. Det viste seg likevel at vi skulle få litt problemer med å finne overnatting. Etter en nyvunnet lærdom: « Om du kommer til et sted der du ikke tør å gå på do- ikke bo der», endte vi opp på motellet til et eldre ektepar i Ashton. Har du ikke hørt om Ashoton sier du? Det er jo USAs hovedprodusent av «seed potatoes» (aner ikke hva det er) og det bor over 1000 mennesker der, i følge vår kjære venn Google.

Mandag ble en eneste lang kjøredag, der vi bare så vidt stoppet i Salt Lake City og diverse andre steder for bensin og mat.

Salt Lake City virket litt øde og vi ble ikke bergtatt av selve byen (det var fint rundt byen), men god kaffe hadde de. Jippi!!:)

                                                  
Siden Eva har hengt seg sånn opp i kongler og størrelsen på trær i de ulike statene vi har vært med, passet jeg på å få med at noen steder dekorerer de faktisk også med kongler på do!

Arches viste seg å være mer i sesong enn Yellowstone og vi fikk det siste rommet på vårt favoritt-billighotell på turen: Super 8. Helt greit hotell, men frokosten er ingenting å skryte av. Et sted hadde de vaffelrøredispenser. Jeg sier ikke mer...

Arches tror jeg nesten ikke at jeg skal prøve å beskrive. Bildene får tale for seg selv. Endelig fikk vi gått en lengre tur for egen maskin.








Vi fulgte primitive trail, som var en svært vanskelig sti for ekstra øvede fjellgeiter. ... Men Eva klarte det likevel..


Oh Yeah!


Double O Arch

Balanced Rock

Trykk på bildet. Ser du en liten fugl? En kolibri landet faktisk nesten på kaktusen akkurat i det Eva skulle ta bilde. Amazing!!!

Et lite ekorn stakk innom mens vi spiste lunsj...rett ved skoene til Eva. Ikke skvetten akkurat:)

Mååå jeg posere???


Noen har spurt hvordan man legger inn kommentarer. Det er bare å trykke på linken for kommentar og velge anonym avsender, så skal det gå fint. Det er kjempekoselig med kommentarer på facebook og på bloggen!

Nå har vi vasket klær og Eva maser på at jeg må bli ferdig med dette allerede litt forsinkede innlegget, så da får jeg bare trykke publiser!

Ha det fint så lenge!!!

Norunn:)






lørdag 26. april 2014

Yellowstone - I bjørnens rike

Gårsdagen gikk stort sett med til kjøring, kjøring og atter kjøring! Vi kjørte inn i en annen tidssone, faktisk! Det tenkte jo ikke vi på, før det plutselig var mørkt en time før enn vi hadde tenkt.. Så da fikk vi oss en liten time med mørkekjøring i regnet. Hva er ikke mer naturlig da, enn å sette på The Doors 'Riders on the Storm' :-)

Stilig vær på vei til Spokane

Høydepunktet igår var å komme til Montana. Jeg kan nesten ikke fatte at vi er her! Når det er sagt er Montana egentlig full av grantrær med enorme nåler og kongler. Som alt annet i USA er trærne supersized i forhold til Norge. Utenom det så vi egentlig bare masse kyr og hester langs veien. Bozeman og Livingston var kuleste cowboy-byene syns vi. I Bozeman gikk vi på en utekonsert, et band med syngedame med cowboyhatt, og en mannlig vokalist med .. cowboyhatt! Det var masse studenter i gatene. Artig!

Norunn og bilen vi kjører :-)

Rest area - Montana

Dette hadde ikke vært noe for norske veier.. 

Folkeliv i Bozeman


Idag kjørte vi gjennom Roosevelt Arch og inn i Yellowstone National Park. Etterhvert som jeg har lest om denne parken, har jeg gått fra å ikke tenke over at vi får se vilt her, til å innse at vi kanskje får se litt vilt? Vel, vi har sett vanvittig mye vilt idag! Det første som skjedde etter vi entret parken var at vi måtte bremse ned for bison i veien! Vi har sett vanvittig mye bison, selv om antall bison er ganske langt fra det nivået de var på før man begynte å skyte på dem fra toget for moro skyld, forstå det den som kan. Vi har også sett marmot, elg, hjort, geit.. Og grizzly bears!
Vi shoppa litt på REI! 

Bison i veien

En bison og meg

En elg?

Elg i solnedgang, alias bison ved elv :-)

Vi tok oss en runde ved Mammoth Hotsprings:



Dagens nedtur var et forsøk på å kjøpe cappucino.. De hadde ikke plain cappucino, kun med smakstilsetning..? Huffameg. Kunne like gjerne drukket sirup!

Med sirup i koppeholderen dro vi fra Mammoth Hot Springs avgårde mot Black tail river creek, hvor vi tenkte vi skulle vandre litt i bjørnens rike, helst uten å møte bjørn, vel og merke. Godt utstyrt med bjørnespray, selvsagt. Dette viste seg å være ganske spennende, særlig siden vi så flere bytterester hvor vi gikk!

Norunn med bjørnespray 

Norunn og jeg var bare to.. 

There's a killer on the road....


Dagens største høydepunkt ble siste hike. Vi begynte bare såvidt å tusle innover, før vi hørte, på feit amerikansk aksent: Have you guys seen the bears? En gruppe amerikanere stod og så på grizzly bears med kikkert, ganske nøyaktig der vi hadde tenkt å gå! Vi revurderte ruta vår, kan du si, det var jo ikke så fristende å gå tur sammen med disse morgentrette, sultne grizzlybjørnene, som trolig ganske nylig har blitt lullet ut av dvalen sin. Så da gikk heller opp på en ås for å følge med på at en grizzlybjørn sirklet inn noen bisoner.. Godt vi hadde med kikkert! Vi følte at vi kom ganske nær faktisk! Ikke kamera-nær da, men så nær vi lurte på om bjørnen kunne ta oss igjen før vi kom til bilen. En amerikaner sa det så fint: No, you don't need to outrun the bear, you just need to outrun the rest of this group! Jeg tok meg i å se etter om det var noen der jeg kunne løpe fra ;-)

Eva


torsdag 24. april 2014

On the Freeway!


Da er vi på vei mot outbacken, Montana og Yellowstone. Her går det unna!
Flyturen gikk overraskende greit. Vi ankom Tacoma AirPort, Seattle, ca 45 minutter etter at vi dro fra Island. Det kan man jo bli litt forrvirret av, men vi har klart å fortrenge jetlagen hittil. Har ikke tid til slikt..

Bilen vi fikk var en knallrød Jetta. Ikke cabriolet, men vi er fornøyde. CD-spiller, GPS og cruise control var det vi ønsket oss, og det vi fikk:)

Jeg må vente med å kjøre, siden lappen min forsvant før vi dro. Nytt førerkort er imidlertid bestilt og kommer vel når det meste av langkjøringen er overstått, hehe. Kjipt for Eva, som må ta støyten, men hun har jo tross alt vært yrkessjåfør (en sommer i postvesenet, om noen lurte). Jeg, som kjører et par ganger i året og stort sett i Åleby, gleder meg selvsagt til rushtrafikken i LA...

Nå passerte vi akkurat et skiannlegg i et indianerreservat. Jeg bare nevner det...

Hotellet i Seattle var storartet. Gratis leie av gule surferbikes, var en del av hotellets service. Nice:)



Vi fulgte tips fra Erin ( Evas venninne som bor i Seattle) og tok turen til  Capitol Hill,  en kul bydel litt oppi høyden. Resultat: kjøp av knallrød vintagekjole. Eva fant seg også et par kjoler, blant annet en som er som tatt fra the Great Gatsby. " Le Frock", på west Pine St, kan med andre ord anbefales;)

Vi fikk også med oss Pike place Market, der Starbucks åpnet sin første sjappe i sin tid, en tur opp i Space Needle og til og med Nirvana-nostalgi på EMP museum "Bringing punk to the masses".






Erin og mannen, Dan, møtte oss etter jobb og vi endte opp med både coctails og treretters på Serious Pie i Westlake St. Pizza er ikke bare pizza og pai er definitivt ikke bare pai...mmmmmm:)  Seattle og omegn er helt klart verdig en hel ferie i seg selv, men denne gangen må vi nøye oss med et glimt.  Vi bestemte oss for å dra videre mot Rocky Mountains allerede i dag, vel og merke etter en fire timers jakt etter fjellutsyr, i Eva's Mekka: REI.

Sitat, Barista på Capitol Hill: So what are you going to see in Seattle?

Sitat, Eva: REI?



Nå er vi som sagt cruising down the highway, looking for adventure. Skyene på himmelen er i ferd med å lette. Vi har kjørt gjennom en lys regnbue, sett opptil flere ørner og det er 179 miles til Spokane. Roadtripen er igang!!!

Hvis dere lurer:

Er det pålagt med sykkelhjelm i Seattle?  Ja, så det er godt de var så kledelige å matchet syklene
Hvor går veien videre?  Yellowstone!
Hvor skal vi overnatte?   Spokane? Coer d'Alene, eller kommer vi oss kanskje helt til Montana?

Fortsettelse følger....

Norunn :-)

mandag 21. april 2014

Oslo! Mitt andre hjem :-)

Jeg forlot Ålesund i strålende vær! Gårsdagen ble innimellom all pakking og vasking tilbrakt på verandaen, med legobygging sammen med Li og Monica. Som dere ser har Li og jeg vår egen stil når vi bygger Lego..



Nå har jeg kommet meg til Oslo, med god hjelp fra venner og kjente! Jeg hadde av en eller annen grunn kjøpt billett på 0910-flyet, noe som gjorde at jeg manglet pass til Bruno i hele går, så da måtte jeg fikse det. Kristine sa seg villig til å passe han litt, antagelig til stor glede for barna hennes, som er gale etter Bruno. Kanskje ikke fullt så kjekt for mannen hennes, som er superallergisk.. Et annet problem var at på nettet stod det at flybussen kun gikk kl 0630 (noe som ikke stemte), og det var jo ikke så fristende å stå opp så tidlig. Så da var jeg så heldig å få skyss av Reidun! Tuuusen takk for hjelpa begge to :-)

Norunn og jeg har vært på utallige turer sammen. Jeg har besøkt henne i Afrika, vi har vært på interrail, i Italia to ganger, i Spania, i Berlin, London, København, New York osv, osv. Alltid med et åpent sinn, aldri særlig godt forberedt (det var kun i New York vi var på tur med oss et fyldig excel-ark, men det var ikke vår fortjeneste, Silje skal ha all ære for det). Kun en gang på alle disse turene har det holdt på å gå galt. Det var en gang vi skravla oss av gårde på en buss, og ikke fikk med oss at vi hadde kommet frem og vel så det.. Men da dro vi jo bare tilbake.

Vel fremme i Oslo idag, og etter å ha kava oss opp trappa med amerika-kofferten hjemme hos Norunn, var vi klare for å gå i sola, for å henge på Grünerløkka. Det var da jeg innså at vi denne gangen muligens har litt mer problemer enn vi pleier, når vi skal på tur. Norunn finner nemlig ikke lommeboka si. Og lommebøker pleier jo å være oppholdssted for førerkort, for eksempel... Så nå, hvis ikke frøken Breivik fikser seg et midlertidig førerkort i morgen, så blir det jeg som er 'driving miss Daisy', altså sjåfør, i 52 timer totalt, i følge Google Maps.

Men ingenting stopper oss fra å kose oss i sola på Grünerløkka! Det er det som er så fint med å være på tur med Norunn, vi tar det med ro, og koser oss stort! Det er jo helligdag, og ingenting å gjøre med tapte førerkort uansett.. Så da har vi tilbrakt dagen i sola, spist deilig Oslo-sushi, møtt Ingvild og Maria. Det er så deilig å være i Oslo. Energinivået stiger, det er så mye folk over alt, og alle er i tredveårene ;-)
En knallfin dag!



I morgen går flyet! Dette blir spennende: 

1) Er vi en eller to sjåfører??
2) Har vi ett eller to Visa kort??
3) Hvordan blir det med ... antall Mastercard?? 
4) Rekker vi flyet?
5) Hvilken bil får vi? 

Stay tuned! 

Eva

onsdag 16. april 2014

5 dager igjen.....

Hei!

Om 5 dager går turen til USA! Vi skal se vestkysten og diverse nasjonalparker. Vi skal innom 7 stater, inkludert Montana, som Eva har drømt om siden tenårene (da hun så Lidenskapens pris m Brad Pitt), og California, som Norunn har drømt om siden hun gikk i bleie. Eva tok mastergrad i San Diego i 2005-2006. Dette blir første gangen hun er tilbake. Av en eller annen grunn kom Norunn aldri på besøk til San Diego da Eva bodde der (les: damn you, masteroppgave). For Norunn er vestkysten ny og uoppdaget! 

Turen har vært planlagt i lang tid,  men det er først denne uka vi endelig kan skilte med å ha kjøpt inn 'USA's best trips', en reiseguide for folk som skal på road trip i USA. Begge var enige om at det hadde vært en fordel om vi hadde gjort det litt før. Men det er jo ikke noe å gjøre med nå. Og det viktigste er jo at vi har den. Nå. 

Planlagt reiserute: 

Seattle - Yellowstone - Salt Lake City - Arches - Bryce - Zion - Sacramento/Rocklin (Evas kusine bor der) - San Francisco -(San Jose) - Big Sur - Los Angeles - San Diego




Dette har vi klart: 

- Bruno blir boende hos besteforeldrene
- Reiserute (sånn noenlunde)
- hotell i Seattle, Yellowstone, San Francisco, LA og San Diego. 
- Bil (Toyota Corolla, eller kanskje blir det en Mustang.. Cabriolet..?)
- Avtalt møte med noen kjente; Erin (Seattle), Inger (Rocklin), Polly (LA), Beatrice og Debra (San Diego). 

Dette skal Norunn ha med: 

- Plass til shopping
- Eva insisterer på gode sko (disse kan evt. skaffes i Seattle)
- iPad

Dette skal Eva ha med: 

- Road Atlas; Adventure Edition; National Geographic
- Lap top
- Fargeblyanter

 Kom gjerne med tips til turen vår! 

Norunn og Eva